Η κατασκήνωση Χαρούμενο Χωριό στη Βαρυμπόμπη λειτούργησε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1947 με σκηνές. Βασικό μέλημα των υπευθύνων και των δημιουργών της ήταν η ψυχαγωγία των παιδιών σε συνδυασμό με την καλή διατροφή και την υγιεινή διαβίωση στον καθαρό αέρα της εξοχής. Από το 1950, με την κατασκευή των μόνιμων εγκαταστάστων από την εταιρεία ΕΗΣ (σήμερα ΣΤΑ.ΣΥ.), η κατασκήνωση συνέχισε να λειτουργεί αδιαλείπτως, με την ίδια μορφή και τους ίδιους σκοπούς. Προσωπικότητες απο έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην παιδαγωγική κατεύθυνση της κατασκήνωσης ήταν για πολλά καλοκαίρια η Ειρήνη Ζολώτα-Τζιρά και ο Λάκης Κουρετζής (Μπαλού).

Η κατασκήνωση Χαρουμενο Χωριό στα 75 καλοκαίρια συνεχούς λειτουργίας της προσπάθησε να σεβαστεί το φυσικό της περιβάλλον και να θέσει ως προτεραιότητα τα παιχνίδια στη φύση, τη συνεργασία, την άμιλλα και τη δημιουργικότητα. Τα χιλιάδες παιδιά, οι νέες και οι νέοι που έζησαν στην κατασκήνωση, είχαν και έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν εξαιρετικές εμπειρίες μέσω της συμμετοχής υοθς στις ποικίλες αθλητικές, περιβαλλοντικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, όπως:

θέατρο – χορός – εικαστικά – μουσική – θεατρικό παιχνίδι – αθλοπαιδιές – πεζοπορίες στη φύση – οπτικοακουστική δημιουργία.